Diseño del blog

FACILITY MANAGEMENT INDUSTRIAL   


El Facility Management aplicat al món industrial no és nou, però no s'ha identificat fins fa poc amb la disciplina de l'Facility Management. Entenem el Facility Management com:

La Gestió dels recursos materials i els serveis de suport necessaris per al desenvolupament de

les activitats d'una empresa o organització, contribuint als objectius de l'negoci.

(Definició de l'Associació Catalana de Facility Management ACFM www.acfm.es)

Però aquesta és una definició no només local. Si veiem la definició d'ISO per al Facility Management hem del FM és la "funció organitzacional que integra persones, llocs i processos dins de l'entorn construït amb el propòsit de millorar la qualitat de vida de les persones i la productivitat de l'negoci principal".

Ja veiem que ens estem referint a una escala global aplicable a TOTA empresa o organització. Per tant les tècniques de l'FM són aplicables a la indústria per a la millora i optimització de la gestió de les activitats NON-CORE BUSINESS. Seguint aquesta tendència a nivell mundial es necessiten nous perfils amb més capacitats que comentarem en aquest article.

El manteniment industrial és una part importantíssima de l'activitat d'un Facility Manager

industrial, però la seva activitat va més enllà d'això com es pot veure en el quadre inferior.


Per a això es necessiten perfils professionals amb una gran capacitat per poder gestionar globalment el non-CORE business d'una empresa. Per citar alguns:


• Capacitat de treball en equip

• Adaptabilitat o tolerància a l'canvi

• Orientació a resultats

• Orientació a client

• Habilitats de gestió i planificació

• Gestió i resolució de problemes

• Habilitats comunicatives

• Iniciativa i proactivitat

• Creativitat

• Aprenentatge continu

• Presa de decisions

• Capacitat per a gestionar projectes i processos.

• Coordinació i gestió

• Habilitats sintètiques i analítiques

• Gestió de el temps


Això s'està aplicant a empreses industrials en l'actualitat amb estalvis que poden ser d'entre el 10 i el 15% ja fins i tot en la nostra geografia nacional.

El fet de la implantació de l'FM Industrial a la petita i mitjana empresa industrial té un gran potencial, ja que és precisament en aquestes empreses on és més crític poder dedicar al seu negoci (CORE BUSINESS) i poder tenir un professional (intern o extern) que gestioni totes les activitats NON-CORE. Pensem que les indústries d'entre 50 i 250 empleats malgrat representar únicament el 2,3% de l'nombre total d'empreses (4.394), donen feina a pràcticament el 30% (446.365 persones) i representa el 20,6% de l'volum de negoci ( 115.844.000 d'euros). Si s'observa el nivell d'internacionalització es conclou que la indústria d'entre 50 i 249 empleats té un percentatge d'exportació en la venda dels seus productes de l'35,3%, el que suposa 3 punts per sobre de la gran empresa i més de 15 de la petita empresa d'entre 10 i 49 empleats. Per tant podem concloure que aquest segment industrial té enormes reptes per davant i per això té sentit la focalització en el seu NEGOCI i l'aplicació d'optimització i gestió amb tècniques FM.

L'aparició d'empreses com MYC Facility Industrial amb la seva experiencia en l'aplicació de l'FM a la

Indústria és una novetat molt interessant que va en la línia del que està passant a nivell mundial amb el FM i la seva extensió a tots els segments, des de l'entorn d'edificis, smartcitys i òbviament l'entorn industrial.

El sector industrial està necessitat d'una reorganització de les seves activitats per a escometre els

nous reptes energètics, d'economia circular, manteniment 4.0, digitalització i gestió i la resposta és l'aplicació de l'Facility Management Industrial




Escrito por Manel Jarrega

Fecha Publicación:

 20/10/2021

Share by: